Vår kommunikatör Matilda träffade Evelyn Stark för att höra om hennes tid och upplevelser som barnskötare på en förskola i Palermo i Italien. Evelyn är en av våra deltagare i vårt mobilitetsprojekt inom Erasmus+, som genom vårt samarbete med Eslövs Folkhögskola, fick möjligheten att använda sina kunskaper inom yrket i ett annat land under en månads tid. Läs intervjun nedan för att ta del av vad dem pratade om! 

 

Vad motiverade dig att åka till Italien för att ha praktik? 

Förskola
Förskolan i Palermo. 

Först och främst har jag inte så mycket erfarenhet av förskolor generellt sätt, så jag ville få lite mer perspektiv och lära mig hur det fungerar där. Det är en jättefin möjlighet att få åka dit och ha praktik - både för det kulturella och för språket.

 

Berätta lite om dig själv; vad har du studerat och vad var dina förväntningar inför praktiken i Italien? 

Jag har studerat till barnskötare på Eslövs folkhögskola. Jag hade inte så mycket förväntningar, jag hade fått höra att de inte pratade så mycket engelska där så jag tänkte att jag mest kommer vara där för att observera. Jag tänkte att jag möjligtvis skulle få planera och genomföra några aktiviteter och lekar. Mina förväntningar överträffades helt! Jag fick jättemycket ansvar och tid där jag höll i lektioner och aktiviteter. 

GRUPPBILD
Evelyn och några av hennes kollegor på förskolan. 

Var det svårt att kommunicera med dina kollegor pga språket?

Jag hade två kollegor som pratade engelska, så det fungerade jättebra. Jag använde faktiskt även Google Translate ibland. De andra välkomnade mig och försökte kommunicera med mig genom att försöka prata engelska, men även via kroppsspråk. Det fungerade faktiskt jättebra! 

 

 

Lyckades du lära dig något av deras språk? 

Nja, några ord och fraser! 

 

Vad är ditt bästa minne från din praktikperiod? 

När barnen kände sig säkra och litade på mig och kom till mig när det var något. Då kunde de komma och sätta sig hos mig och kramade mig - det var så fint även om vi inte förstod varandra. De ville lära mig italienska! Där var även en flicka från Ukraina som inte heller kunde italienska, men det fungerade väldigt bra - både med barnen och med mig. Det var så roligt att se. 

 

Hur hittade du praktiken? Var det som du hade förväntat dig? Några överraskningar? 

När jag blev antagen till Eslövs Folkhögskola och jag fick höra om denna möjlighet, blev jag intresserad direkt. Jag gjorde en intresseanmälan när Rebecka som jobbar på Sandson var på skolan och informerade om detta. Sedan fick jag ytterligare information några veckor innan jag åkte, och då följde några med mig ner till förskolan i Italien. Det gick jättebra!

 

Hur var ditt boende i Italien? 

Boendet var jättebra! Jag bodde i en lägenhet i hamnen, och ägaren bodde en våning upp.

Boende
Evelyns boende i Palermo. 

Det var jättefint, rymligt och där fanns allting. De var väldigt välkomnande mot mig. 

 

Kände du dig tillräckligt förberedd innan du åkte till Italien? Något du önskar var annorlunda?  

Kanske att jag hade fått mer information om vad som förväntades, och lite mer info om själva förskolan. Annars var allting jättebra! 

 

Var det något som inte levde upp till dina förväntningar?

Nej, det var det inte. 

 

Rekommenderar du denna upplevelse till andra studenter? 

Absolut! 

 

Några sista ord? 

Något jag tycker är jättefint är att jag har fått med mig erfarenheter och perspektiv i hur det fungerar i andra länder och faktiskt kunna jämföra med hur det är i Sverige. I Sverige får vi inte lämna barnen själva, men i Italien fick barnen mer utrymme och de lärde sig väldigt bra på det sättet också. Detta är något av det finaste jag gjort! Min praktikplats sa att jag alltid var välkommen tillbaka till dem!